Categories
Espinho

2. Urban rehabilitation area of the coastline of the city of Espinho

Summary

The “Urban rehabilitation Plan of Espinho’s Coastal Area (ARULE) focuses on the oldest and most central part of the city, chosen by the Municipality to initiate a process of urban rehabilitation, in its multiple aspects: physical, economic and social.

It integrates a set of actions of urban regeneration and improvement of the urban environment, namely: Rehabilitation of the public space (with the area of 10.5 ha), resulting from the burial of the Northern Railway Line, inserted in the Requalification Space Railroad Channel of the City of Espinho (ReCaFe), structuring in the city and that lacks of a new use. It includes the rehabilitation of buildings (public and private) with more than 30 years and / or in poor condition, as well as commercial spaces and other spaces, without restrictions on the use, including buildings, classified as architectural architectural interest.

Solutions offered by the case example

Taking advantage of the opportunity to co-finance the ReCaFE under a game plan, tourism of Portugal and the contract of the Strategic Plan for Urban Development (PEDU) under the NORTH 2020 programme, coupled with the support granted to the Urban rehabilitation, at the level of the built (private) under the financial Instrument IFRU 2020, in the form of loans and tax benefits, it was possible to initiate the urban rehabilitation process of the city, with a view to improving its urban environment .

The city and in concrete the most central part, is being the subject of a process of urban rehabilitation, at the level of public space, through the contract of Requalification of the railway channel of Espinho – ReCaFE, the responsibility of the municipality, and other works, The level of urban mobility and the requalification of the private building, promoted by residents.

It is an integrated implementation of several projects, transversal to several departments of the municipality (horizontal integration), which involves several public stakeholders (infrastructures of Portugal, tourism of Portugal; Municipality of Espinho) and private (investors, local agents and residents). For this it is necessary to define a new integrated and participatory governance model.

The integration of public investment with the private and its use of synergies, aims to create a space of excellence, structuring for the city, capable of enhancing the local economic and social development, attracting investment to the Area and therefore to establish and attract resident population.

This process of urban rehabilitation is expected to promote a greater environmental, urban and landscape quality of the central area of the city of Espinho, as a factor of territorial structuring, social welfare, competitiveness of Local and regional economies, as well as the establishment of the resident population.

Canal Space after burial and before the intervention of ReCafe

Building on the sustainable and integrated approach

The project INT-HERIT intends to discuss solutions to make more integrated the urban rehabilitation process of the city of Espinho: On the one hand the public investment, through the project of ReCaFE, already underway and on the other, private investment, through the Rehabilitation of the building, promoted by residents and economic agents and now taking the first steps.

The sustainability of the urban rehabilitation process depends on the integration of these two projects. The rehabilitation of the public space constitutes a catalyst for the rehabilitation of the building, the revitalisation of local trade and therefore the attraction of greater investment. In this measure, taking into account the structuring and fundamental character of this area so central to the city, which involves beyond the municipality, several stakeholders (public and private), it is essential to have an integration of public investment with the private, in order to Constitute an exemplary case of sustainability and integration.

Rehabilitation of the ongoing Canal Railway Space

Based on a participatory approach

It is an integrated and participated project, since its execution involves several stakeholders (public and private).

Through the ULG group it has been possible to create moments of debate and public discussion spaces in the context of the urban rehabilitation process and the different projects underway, encouraging the various stakeholders to become active agents in a process of Collective learning.

In a first phase, in the construction of the Tunnel and burial of the Railroad Line, involved the participation of “Infraestruturas de Portugal”, with the monitoring of the municipality.

In the design phase, it was the target of a competition of ideas at international level, with the participation of several teams of designers. In a more consolidated phase, already in the phase of architecture project, was presented publicly to the citizens and local agents, where they could present their suggestions.

In a second phase, when the project was carried out at the level of public space, including basic infrastructure, it involved several departments of the Municipality. As far as urban rehabilitation is concerned, private individuals, such as residents, merchants and service providers, are involved as promoters of the building rehabilitation process, regardless of their function. In the context of economic rehabilitation and the occupation and dynamization of the rehabilitated space, it involves investors and other economic agents;

Rehabilitated buildings

What difference has it made? How did the result indicator shift?

In the area of the city there is a new dynamic in the urban rehabilitation process, already extended to another area of urban rehabilitation, materialized: Area over 4000 m2 already rehabilitated, which include an area of public space and more buildings rehabilitated; there is a growing number of requests for rehabilitation of buildings under the IFRU; of request for inspection to obtain the level of conservation of the building and ongoing rehabilitation processes. There is also a growing number of requests to change the use of the building, specifically spaces for local accommodation.

Why should other EU cities use it?

As the integrated implementation of several projects, transversal to several departments of the municipality and involving several public and private Stakeholders can generate more integrated, participatory and sustainable governance models.

In this way, the equipment becomes available in the public spaces more oriented to the needs of the users and in the case of the private building, the rehabilitation makes the city more harmonious.

Key Facts and Figures:

Start and end dates of case example

September 2017- December 2020

Date of preparation of this case example

May 2019

Who prepared the case example?

Espinho’s Team

Budget

The investment of the Municipality with the rehabilitation of the public space in the ReCaFe 13 191 519,01 €

Extra information and hyperlinks

http://portal.cm-espinho.pt/pt/galerias/recafe-requalificacao-do-canal-ferroviario-de-espinho

http://portal.cm-espinho.pt/pt/galerias/montagem-passagem-pedonal-a-norte-recafe

http://portal.cm-espinho.pt/pt/galerias/recafe-vai-dar-uma-nova-imagem-a-zona-costeira-da-cidade-jn

http://portal.cm-espinho.pt/pt/galerias/montagem-da-passagem-superior-pedonal-a-norte-recafe/

Categories
Cases Examples Espinho

1. Valorization of Castro de Ovíl, Espinho (Portugal)

Case Example Summary

This case is an example of a project of valorisation of a cultural space, specifically the Castro de Ovil, inserted in a natural area, as an evocative or propitiating place of memories (recovered / recreated), as well as a natural space of usufruct and leisure activities. This is an example of an approach to the valuation of an “Archaeological Site”, in an integrated perspective, complementary to other interventions programmed, carried out or in progress, executed by the Municipality with the support of other entities and participated with the involvement of citizens in its construction, can change the visibility of a place and motivate the citizens’ interest in it. Even with reduced investments (at the level of operation and maintenance) and small actions it is possible to value an Archaeological Site, enhancing its cultural, industrial and natural value of the place.

It represents a settlement of the Iron Age, integrated in the denominated culture of the northwestern peninsula, where the human occupation from at least the 3rd century BC to the contemporaneity has been documented. It integrates an industrial mill, constituted by the ruins of a Paper Factory Castle, installed there since the 2nd quarter of the century. XIX, and that worked until the decade of 1970. All this inserted in a natural space, marginal to the river «Rio Maior», where it has constituted the concern of the Municipality to proceed the gradual elimination of the monoculture forest, favouring of the indigenous vegetable species.

Solutions offered by the case example

In 2006, the Municipality presented an application for community funds in connection with a project for the Valorisation of the Castro de Ovil, budgeted at approximately 5,000,000.00 €, which provided for the construction of an Interpretive Center, with various capacities. In view of its non-approval, the Municipality opted for a phased implementation of a (simplified) project consisting of small interventions in the area (costs approximately 300,000). It aimed to return the “site” to the usufruct of the citizens and to involve them in the decision-making process throughout the execution of the same, to promote the usufruct of the space in the slope of leisure, through a cycle path, of connection to the sea.

Through the improvement of access to the site and the construction of routes and signage, accompanied by a work to promote the site, it was possible to increase the notoriety of the place and the interest of the citizens in the cultural and playful aspect of the use of space. The introduction of the Castro in the natural route of the county, aroused the interest by the place and an increase of visitors.

Figures 1,2 and 3 – Castro de Ovil before Intervention

Building on the sustainable and integrated approach

It is an example of a case for the sustainable (economic and environmental) and integrated approach.
We opted for a project with low operating and maintenance costs, in order to ensure the economic sustainability of the project. On the other hand, given the high natural and scenic value of the fauna and flora where the Castro is inserted, it was also decided to make light interventions, without major impacts on the landscape, through the choice of natural materials such as wood in signage and in construction of footpaths.
The implementation of the Castro Valuation project also involves an integrated implementation network that includes, in addition to the severel departments of the municipality, other institutions / entities, specifically Cré.Porto, an institution led by AMP and the Catholic University responsible for planting trees of traditional forest, in order to return native species to the site. It also includes the Municipal Museum of Espinho, guardian of the collection collected in Castro’s research, which is equally important in the valorization, promotion and promotion of the Archaeological Station and its estate.

Based on a participatory approach

It is a participatory project that involved the collection of contributions from institutions / entities that make up the ULG, as well as those from the Urbact project, from the residents who visit the site.

The phased implementation of the project allowed the process to become more involved, as it allowed to create a closer approximation with the resident community and in particular with the members of the ULG. Through the ULG meetings and the site visit with its members, held after the first phase of the work and the preparation of the 2nd phase, it was possible to collect several contributions from the various institutions/entities that makeup, in order to validate or reorient the strategy below.

What difference has it made? How did the result indicator shift?

There has been a change in the attitude of the local population towards Castro de Ovil. As a result of the greater dissemination of the “Sitio” and the small investments made there, there is an awakening of the social communication to the place, translated in a significant number of news, in local and national newspapers.
This shows a greater demand for the site, hitherto unknown by a large part of the local community, and therefore a greater number of visitors and guided visits to its “site.”

Why should other EU cities use it?

Small and small projects can have major impacts on local visibility and greater citizen involvement. As integrated projects with involvement of other entities / institutions and partnerships with citizens can be effective and more accepted by the resident community.

Figures 4, 5 6 and 7 – Castro de Ovil after Intervention

Key Facts and Figures:

Start and end dates of case example

January 2018- December 2020

Date of preparation of this case example

November 2018

Who prepared the case example?

Projetct’s team

Budget:

300.000,00 €

Extra information and hyperlinks

http://portal.cm-espinho.pt/pt/noticias/patrimonio-do-castro-de-ovil-em-recuperacao

https://www.jn.pt/local/noticias/aveiro/espinho/interior/camara-de-espinho-investe-150-mil-euros-em-castro-de-ovil-9268738.html

http://portal.cm-espinho.pt/pt/galerias/estacao-arqueologica-do-castro-d-ovil-paramos-jn/